Meer transparantie over de werking van de politie graag!

Op 27 maart 2013, over deze onderwerpen: Goed bestuur, Veiligheid

John De Vlaminck liet zich tijdens zijn eerste politieraad meteen gelden. Hij onderwierp de begroting aan een kritische blik en kwam tot de conclusie dat er onvoldoende duidelijkheid is over de manier waarop de ruim 4 miljoen euro aan personeelskosten concreet besteed worden. Zijn tussenkomst:

"Om de begroting van de politie sluitend te maken, moeten de gemeentelijke toelagen opgetrokken worden met 10 %. Dit lijkt ons een arbitraire maatregel. Welke criteria werden gehanteerd om tot die 10 % stijging te komen? 

De grootste hap van de begroting staat vermeld op de eerste lijn: 4.147.872 € voor de bezoldiging van het operationeel personeel. Wij hebben echter geen enkel zicht op de besteding van deze kredieten. Wij hebben geen enkel inzicht in de inzet van de personele middelen, of op de wijze waarop het personeel ingezet wordt. Het is alsof ruim 4 miljoen euro in een black box gestort wordt. 

In financieel meer voorspoedige tijden is het misschien voldoende om de doeltreffendheid (de mate waarin de politie haar doel bereikt) als evaluatiecriterium te hanteren. Hier krijgt het korps alle punten. In financieel ongunstige tijden moet echter ook de efficiëntie en de doelmatigheid gehanteerd worden als evaluatiecriterium. Concreet gaat het dan om de wijze waarop de middelen ingezet worden.

Ik vraag dan ook om te gepasten tijde een voorstelling te krijgen van de organisatie van het korps, met een aanduiding van de inzet (of de verdeling) van het personeel, aangevuld met een werklast- of capaciteitsanalyse."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is