Opinie: De waarheid over het BK juniores 2014

Op 29 januari 2014, over deze onderwerpen: Financiën, Sport

In 2014 komt – zoals u intussen wellicht al weet – het BK juniores wielrennen naar Merelbeke. De organisatiekost daarvan bedraagt 25.000 euro. Dat geld verdwijnt rechtstreeks in de zak van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB).

De N-VA vermoedde al langer dat die organisatie weinig meer was dan een manier om de geëiste schadevergoeding voor de contractbreuk voor het BK Veldrijden in 2017 te doen verdwijnen.

U herinnert zich dat de schepen van Sport in het voorjaar van 2013 triomfantelijk aankondigde dat Merelbeke in 2017 het BK Veldrijden zou organiseren voor de luttele som van 225.000 euro. Toen in de gemeenteraad bleek dat daarvoor geen draagvlak was, trok het schepencollege zijn staart in.

Helaas was toen al een contract opgemaakt. ‘Contractbreuk’, oordeelde de KBWB geheel terecht en dus vroegen ze per brief een schadevergoeding (zie bijlage).

Het bleef nadien lang stil. Tot de Open VLD een hoeracommunicatie verspreidde waarin ze aankondigden dat Merelbeke het BK juniores 2014 zou organiseren en in één moeite lieten weten dat de KBWB plots van de schadevergoeding afzag.

Verdacht, vonden wij. Te meer omdat er in het meerjarenplan met geen woord over het BK werd gerept en het ineens als hét prestigeproject voor deze legislatuur werd voorgesteld.

Onze vermoedens werden deze week bevestigd. De schepen van Sport trok in de pers nog hard van leer dat het BK juniores helemaal geen verdoken schadevergoeding was. Maar een goede journalist checkt en dubbelcheckt. Na een telefoontje met de KBWB bleek dat zij dat toch even anders zagen.

Dat blijkt ook duidelijk uit de brief die de KBWB aan het schepencollege stuurde. Daarin staat letterlijk dat het wegvallen van de schadevergoeding en de organisatie van het BK aan elkaar verbonden zijn (zie bijlage).

De waarheid en de visie van de schepen van Sport komen dus niet geheel overeen. De N-VA betreurt een dergelijke minachtende houding ten opzichte van de bevolking.

 

Juridisch gammel

Bovendien is de organisatiekost van 25.000 euro ook juridisch gammel. Onze specialist Guido Mortier: “Ten eerste is het een toelage en moet die in principe langs de gemeenteraad passeren. Maar daar komt nog bij dat de vage post die volgens de meerderheid in het meerjarenplan de kost van het BK moet dekken in principe een post is die enkel voorzien is voor bijdragen aan overheden. Vermits het KBWB geen overheid, maar een private organisatie is, is het maar zeer de vraag of ze over die 25.000 euro kunnen beschikken.”

Wij leggen de vraag in elk geval voor aan de gouverneur. Maar het is duidelijk. Een nieuwe blamage loert om de hoek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is